Строителя на столичната улица "Граф Игнатиев" е заплашен от глоба, но не за забавяне, а за некачествен ремонт, предаде БГНЕС.

В момента приемателна комисия извършва поредната инспекция на улицата и прилежащите пространства. Целта е да се провери дали са отстранени констатираните нередности на 21 май, когато е издаден Акт 15 със забележки - локални пропадания на настилката, места с недостатъчно фугиране, отделни повреди на боята по улични стълбове, дефекти в някой от посадните места за дървета и корекция на тактилни ивици. 

Допълнително възложени от Столичната община са следните дейности - поставяне на скари на всички пейки от лят камък на пл. "Славейков" и подмяна на гранитните ограничители с чугунени боларди.

Представител на надзорната фирма увери, че част от тях вече са отстранени. При инспекцията, която ще продължи до края на деня, стана ясно, че не се предвижда да бъде наложена глоба за забавяне на изпълнителя на ремонтите дейности "Джи Пи Груп" АД, а по-скоро за лошо качество. Размерът й може да достигне до 1 млн. лева, по думи на директора на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община инж. Даниел Евлогиев.

Той обясни, че санкция за забавяне няма да бъде наложена, тъй към момента в обекта няма строително-монтажни дейности. Евлогиев уточни, че срокът на строителството не е до днес. Днес обаче е крайният срок за строителя да отстрани дефектите.

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

След 237 дни закъснение

Евлогиев заяви, че приемането и експлоатирането на обекта вече е започнало и по цялото протежение са монтирани пейките. Предстои да бъдат поставени и пейката на Пенчо и Петко Славейкови, два павилиона и чешмичката в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", както и да бъде възстановен книжният пазар на пл. "Славейков". До 1-2 месеца ще бъдат подменени безплатно и ограничителите на "Графа".

По думи на Евлогиев досега на строителя са били наложени няколко санкции от "Зелена система" за неправилно опазване на дървесната растителност.

От своя страна кметът Йорданка Фандъкова обясни, че вчера се е разходила в района и има забележки, но се надява те да са отстранени.

Инж. Тодор Тодоров от надзорната фирма, увери, че строителят ще отстранява дефекти, докато фирмата не приеме обекта. Той подчерта, че днес е крайният срок за приключване на строително-монтажните дейности на етап 2.

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

До месец връщат пейката на Славейкови и книжния пазар

Относно качеството на ремонта Тодоров заяви, че дейностите са извършени добре.

Гаранцията на обекта е 8 години, така че и да се появят дефекти, строителят ще отстранява всичко за своя сметка, уточни той и добави, че до края на деня трябва да бъдат подменени всички тактилни плочи, които се установи, че водят незрящите под линиите на трамвая по "Графа", а на други места към сградите. Тяхното преправяне е заложено в последните изменения в проекта.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

Кметът и главният архитект били много по-строги към фирмата, ремонтирала градинката до СУ

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

Те биха могли да се поставят само по-широките места

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.