Подмяна на настилките, изцяло нов облик на площад "Славейков", нови пейки и кошчета вече са факт на емблематичния за София "Граф Игнатиев". Ремонтът все още не е напълно завършен, а днес предстои проверка от страна на Столичната община.

Инж. Даниел Евлогиев обясни пред БНТ, че отделните елементи, като фонтанът на площад "Славейков" скоро ще бъдат поетапно поставени.

В момента реставратор работи по пейката на Петко и Пенчо Славейкови и до месец тя трябва да бъде върната на мястото си.

Допълнително ще бъдат монтирани дървени скари на каменните пейки, а книжният пазар все още не е пуснат, защото се уточнява архитектурата му.

Типът на новите ограничители вече е ясен и е подобен на тези в целия град. До месец те ще бъдат подменени, каза инж. Евлогиев.

Инж Тодоров, надзорник на ремонта, съобщи, че предстои проектът на ремонта на улица "Граф Игнатиев" да бъде завършен. Обновени са над 43 000 кв. м. настилки, подновено е отводняването.

Пускат отново фонтана на пл. "Славейков"

Пускат отново фонтана на пл. "Славейков"

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова направи инспекция

В рамките на последната седмица трябваше да бъдат изпълнени довършителни дейности, посочи инж. Тодоров. По думите му на 21 май се е състояла комисия за съставяне на Акт 15, който установява годността на строежа. Отбелязани са локални деформации по настилките, недостатъчно добре фугиране и забележки по отделни плочи от настилките. Днешната проверка ще установи дали всички дефекти са отстранени.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

След 237 дни закъснение

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Удълженият ремонт довел обекти до фалит

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

Кметът и главният архитект били много по-строги към фирмата, ремонтирала градинката до СУ