Търговци, които развиват дейността си на столичната улица "Граф Игнатиев" съдят общината заради ремонта на улицата.

Търговците са завели колективен иск срещу Столична община. Искът е на стойност 387 059,75 лева и е заведен в Софийски градски съд за пропуснали ползи и претърпени вреди, възникнали вследствие от ремонта на култовата улица. От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди.

Мотивите на търговците са, че ремонтът на улицата не е съобразен с тяхната дейност.

Нямало пейки по 10 хил. лева, обяснява Фандъкова

Нямало пейки по 10 хил. лева, обяснява Фандъкова

Проверяват проекти на "Джи Пи Груп" за ремонта на столичния център

"Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с "местното население", както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта", се казва в иска.

Някои от бизнесмените разкриват, че удълженият срок на реконструкцията на улицата е довел до фалити на обекти в района.

"Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта е направено единствено и само за удобство на фирмите изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", посочва се още.

Все пак търговците в района претендират за справедливи обезщетения само за 6 месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на този мащабен ремонт.

В иска до този момент са се включили 13 търговци.

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

#HUBAVOE