В част от твърденията виждам поредна фалшива новина във връзка с това, че е скрита офертата на един от изпълнителите за зоната от централна градска част. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира данните от проверката на вестник "Сега" във връзка с обновлението в централната зона на града, възложено с обществена поръчка на "Джи Пи Груп".

Според данните, изведени от медията, в момента в центъра на София с европари се извършват два ремонта. "Джи Пи Груп" отговаряли за ремонта на участъци от ул. "Цар Шишман", "6-ти септември", "Солунска" и "Граф Игнатиев", като проектът им възлизал на стойност от 20 113 417 лв. без ДДС. Фирмата "ПСТ Груп" пък отговаряла за ремонта на площад "Александър Невски", площад "Народно събрание", както и градинките при СУ, "Св. София" и "Кристал", като проектът възлизал на стойност от 17 888 814 лв. без ДДС.
Спрямо изданието Столична община е скрила данните за ценовата оферта на "Джи Пи Груп". Договорът на другата фирма пък предвиждал доставката на 11 монолитни каменни пейки срещу сумата от 112 404 лева без ДДС или 10 218 лева за брой. Доставката и монтажа на пейка с класически дизайн струва 848 лв. за брой, посочват от общината. Общо в зоната ще бъдат поставени 50 такива пейки. 

Демонтираха Водната стена на столичния площад "Гарибалди"
Обновена

Демонтираха Водната стена на столичния площад "Гарибалди"

Новият проект се превърна в хит и предизвика много подигравки

Фандъкова предостави данни от нейна проверка - в информацията за всички подадени обществени поръчки била посочена сумата от 1 291 лева за доставка и монтаж на класическа пейка.

По думите на кмета за доставката и монтажа на кашпи и пейки от лят камък като тези на площад "Гарибалди" били платени 8 922 лева.

"Ако цитираме "пейка от 10 000 лева", каквато всъщност няма, коментарите за цени в пъти над пазарните ще продължат", допълни Фандъкова.

Тя ще разпореди проверка по случая дали цените на монтажа са в рамките на нормалните.

От Столичната община посочват, че цените, които са посочени в ценовите предложения на фирмите, включат както стойността на изделията, така и доставката и монтажа им, поради което сравняването с цени от мострени каталози не е коректно, тъй като в тях те не са включени.

"Кристал" - за ремонт преди края на ремонта

"Кристал" - за ремонт преди края на ремонта

Този път не общината е виновна