След изграждането на последните 9 метростанции от третата линия на софийското метро автомобилният трафик ще намалее с над 17 000 автомобила дневно. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при откриването на конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021", съобщават от министерството.

По думите ѝ проектът е включен в Плана за възстановяване и устойчивост и има подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Очакваните допълнителни ползи от проекта са за 26 млн. превозени пътници годишно и намаляване на вредните емисии с над 7 000 т. на година.

Фандъкова откри третата метролиния през "Овча купел"

Фандъкова откри третата метролиния през "Овча купел"

В експлоатация влиза и новоизградена жп спирка Горна баня

Концепцията на Европейската комисия за прилагане на т.нар. зелена сделка, налага сериозни мерки за ефективно използване на ресурсите и намаляване на замърсяването. България споделя европейската амбиция и перспектива за стимулиране на устойчивите видове транспорт и полага усилия за ускорено развитие на железопътния сектор, посочи Андреева.

През последните години бяха реализирани множество проекти в жп сектора, в резултат на което са модернизирани над 500 км жп линии, изграден е интермодален терминал до гр. Пловдив, рехабилитирани са редица гарови комплекси, а в момента е в ход доставката на нови локомотиви, каза Нели Андреева и допълни, че приоритетите за новия програмен период отново са свързани с реализирането на мащабна програма от железопътни проекти.