Четири проекта за канализация на територията на Столичната община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Става дума за проектите за изграждане на ВиК в агломерациите Панчарево-Кокаляне, Кремиковци-Сеславци, Волуяк и Ботунец на обща стойност 250 млн. лв. Те бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г.

"Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. Запознахме министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма "Околна среда", при която стоят същите правила и принципи." - посочва кметът на София.

Йорданка Фандъкова е получила уверение от министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана.

"Жителите на тези квартали и населени места в районите "Панчарево", "Връбница" и "Кремиковци" очакват от дълго време стартирането им. Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост." - казва още Фандъкова.

В Националния ни план нямало нито устойчивост, нито перспектива

В Националния ни план нямало нито устойчивост, нито перспектива

Радев уверява, че служебният кабинет ще ревизира Плана