Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на националния план.

Той подчерта, че служебният кабинет работи усилено, за да предложи проекти в съответствие с изискванията и духа на модернизацията на една европейска държава. Той изрази надежда, че служебното правителство, в което по негови думи е концентриран сериозен експертен потенциал, ще успее в срок да предложи въпросните проекти.

Радев обясни, че има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък.

Националният план за възстановяване и устойчивост: какво следва

Националният план за възстановяване и устойчивост: какво следва

Парламентът обаче няма особено полезни ходове

На въпрос дали има информация, че компании, които попадат по санкционни режими, са строили "Турски поток" у нас с техника, която е отклонена от европейски проекти и дали е готов да инициира разследване, президентът подчерта, че разследвания се инициират от други институции.

Той обаче увери, че ще се направи всичко възможно това да се провери, и то не само за "Турски поток".

"Цяла магистрала се строи "на тъмно". Огромни ресурси се плащат, 4,5 млрд. лв. с "ин хаус" процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи "на тъмно", винаги се създават условия за две неща - условия за корупция, условия за ниско качество", отбеляза Радев. По негови думи тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

Той посочи, че става въпрос за сложни механизми за проверка, защото се изискват големи екипи от хора, а всъщност това по негови думи са същите хора, които са сключвали договори, са раздавали пари, са изготвяли технически спецификации и са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не, изтъкна държавният глава.

Любомир Дацов: ГЕРБ извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост

Любомир Дацов: ГЕРБ извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост

Дефицитът се увеличава заради непремерени политически решения

Държавният глава направи забележка на журналистите по време на брифинга, че не са попитали за най-важното всъщност - Зелената сделка - по която страната ни трябва да положи максимални усилия, за да минимизира негативните последици.

Ние нямаме ресурсите и времето да променим базови неща, посочи Радев, тъй като гласуването е станало през декември. Държавният глава се надява служебният кабинет да обърне тенденцията и ако това стане и ако следващото редовно правителство припознае целите, това би могло да се случи.

Ако следваме безропотно това, което е прието, това означава да се откажем сами от най-големите ни, базови мощности, тъй като те няма да бъдат рентабилни, посочи Радев. Минимизирането на последиците трябва да стане национална цел, тъй като ще се отвори огромна дупка, а ще загубим и независимостта на нашата национална енергетика. Допълнително Зелената сделка ще удари сериозно големи групи хора, неравенсвата ще се увеличат, но най-важното - ще загубим независимостта на енергийната ни система.

Радев посочи, че именно енергетиката трябва да се включи в Плана за възстановяване и развитие с акцент постигане на ефективност, но и автономност.