"ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него... Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен". Това заяви пред БНР финансистът и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той смята, че приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. По думите му републиканският бюджет към март има добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата.

Приходите от данъците не са проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част. Тенденцията е за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходите са увеличени с 25% в сравнение с миналата година, обясни финансистът. 

Бюджетът щял да издържи само до юли

Бюджетът щял да издържи само до юли

Димитър Манолов притеснен кой ще преразгледа бюджета, ако нямаме парламент

Изисква се не толкова намаляване на разходите, колкото тяхното прецизиране.

"Преструктурирането на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока... Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми", обясни Дацов.

Започна ли да се задъхва бюджетът?

Започна ли да се задъхва бюджетът?

И си представете ситуацията, в която юли месец се достига лимитът, нужна е актуализация, а няма действащо Народно събрание