Претовареността на болниците по време на пандемията изправя медиците пред тежък избор.

"Моралната дилема е много сериозна и изборът е изключително тежък, и се надявам много лекари да не трябва да вземат такива трудни решения". Това заяви пред БНР д-р Евгения Христова, главен асистент департамент "Когнитивна наука и психология" към Изследователски център по когнитивна наука в Нов български университет.

Лекарите и сестрите, които са на входа на тези болници нямат време за спокойна и рационална преценка на ситуацията. Затова по света има препоръки как да се разпределят ограничените ресурси. Тези препоръки трябва да са ясни и на лекарите, и на обществеността, обясни Христова.

С протоколите е ясно как се действа. "СЗО има такива препоръки и стандарти. Такива има и в други държави. За България не зная дали има", обясни психологът.

Основният принцип, по който няма големи разногласия е за равния достъп до медицинско обслужване. При недостиг на ресурсите възниква морална дилема - да има достъп за медицинска грижа за всички пациенти, поясни тя.

В Центъра на НБУ са направили изследване, според което хората подкрепят тезата медицинският ресурс да се насочва към пациенти, които имат по-големи шансове да се подобрят и излекуват.

Личните лекари скептични, че мерките ще свършат работа

Личните лекари скептични, че мерките ще свършат работа

Джипитата отричат да са абдикирали от ваксинацията

"Но има и едни около 35 на сто от запитаните, които казват, че не трябва да има разделение по вероятности за възстановяване, а да се разпределят ресурсите по реда на регистриране на пациентите. Това е стандартният принцип, когато няма пандемия", обясни Христова. По думите й, когато има ограничени ресурси, в медицинските стандарти се препоръчва те да се насочат към тези болни, които имат най-голям шанс за подобрение.

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Недоволстват, че чакат по 2 часа на опашка и си тръгват празни