Пловдивските общински съветници освободиха управителя на онкологичния център в града д-р Красимир Вальов. До днешното обсъждане на оставката се стигна по препоръка на здравния министър в оставка Петър Москов заради установени случаи на неправомерно извършвани операции след погрешно поставени диагнози, съобщи БНР.

С 34 гласа "за", 11 "против" и 4-ма "въздържал се" местният парламент прие внесената днес самия от Вальов оставка по здравословни причини. Съветниците решиха длъжността му временно да се заеме от проф. Мариана Янева - лекар с дългогодишен стаж в същото лечебно заведение, съобщи Дарик.

По време на заседанието бе припомнено вчерашното изказване на премиера в оставка Бойко Борисов в предаването "Господари на ефира". В него лидерът на ГЕРБ заяви, че ще оттегли подкрепата си за съветниците от партията му в Пловдив, ако те днес не гласуват оставката на началника на Онкодиспансера.

Преди началото на заседанието близо 300 медици и пациенти на центъра протестираха пред сградата на местния парламент в защита на ръководството. Един от плакатите гласи: "300 медици жертви на сделка", с който се визира, че проверката в лечебното заведение и изводите от нея са направени в услуга на частна клиника.На протеста има и множество пациенти на Онкодиспансера.

Присъстващите в залата на общинския съвет медици и пациенти също взеха думата по време на гласуването. Те говориха за икономическата атака, която се води срещу Онкодиспансера в полза на частни клиники, пише "Марица.бг". Според някои, министърът и едно предаване обслужват частния Онкодиспансер в Панагюрище.

"Става нещо подобно на лечение чрез пиявици. Тези пиявици са ни захапали и не пускат. Има нещо скрито, което всички знаем, но не искам да го произнасям на глас", каза кметът Иван Тотев.

Заради атаката, продължила цял месец, д-р Красимир Вальов е получил микроинсулт.

Прокуратурата влезе в пловдивския онкодиспансер

Прокуратурата влезе в пловдивския онкодиспансер

Самосезирала се е за незаконни медицински практики

Безразборната смяна на управителите пречи на заведението, заяви д-р Евгени Динев, началник на Хистологичното отделение в диспансера. Той подчерта, че осемте случая, изнесени в предаването "Господари на ефира" и проверени от агенция "Медицински одит", са едва 0,3% от всичките случаи в болницата.