Не е проблемът в мерките, а в тяхното спазване. Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев по повод ситуацията с коронавируса у нас.

Според него истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората.

По негови думи коронавирусът е променил реалността и трябва да приемем тази нова реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила.

Д-р Симидчиев изрази мнение, че трябва да се структурират по-сериозни и по-малко сериозни мерки.

Той обясни, че дели рисковите ситуации на четири вида - контакт 1 към 1; контакт 1 към 10; контакт 1 към 100 и контакт 1 към 1000, каквито по негови думи са мачовете и големите концерти, при които един човек може да се срещне с 1000 души.

Галъп: Намалява увереността, че скоро ще се върнем изцяло към живота от преди

Галъп: Намалява увереността, че скоро ще се върнем изцяло към живота от преди

Намаляло усещането, че заплахата от разпространение на коронавирус е под контрол

Според него противоепидемичните мерки трябва да се прецизират на базата на риска и според рисковия профил на всяка дейност да се налагат мерки, ако е необходимо.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че, ако зависеше от него, не би разрешил мачовете в момента, когато броят на новозаразените е два пъти повече от излекуваните.

Той обясни, че инфекцията все още се разпространява сред общността, но това не означавало, че трябва икономическата активност да се спре.

Според него вече няма паника заради коронавируса, защото хората вече са много информирани, а здравните заведения - по-добре подготвени, отколкото в началото на епидемията.

Ако заразеният човек има рисков профил, много вероятно е той-да се усложни и затова е по-добре той да е приет в болница преди да се усложни, за да бъде лекуван със средствата, с които разполагат лечебните заведения, обясни д-р Симидчиев.

Относно медикамента, който се обявява като българско лекарство срещу коронавируса, пулмологът обясни, че той се е появил като възможност след изследване върху клетъчни култури, при което той е бил използван в 50 пъти по-висока от терапевтичната концентрация. В този случай ивермектинът проявявал противовирусен ефект.

При нормалната си концентрация той проявява ефект основно срещу краста, но при обичайна концентрация няма никакви доказателства, че той би могъл да въздейства върху вируса, коментира медикът.

174 нови случая на COVID-19, рекорд в София

174 нови случая на COVID-19, рекорд в София

Починали са 4 души...