"Проблемите в ТЕЛК произтичат от експертното решение." Това заяви пред Нова Капка Панайотова от "Център за независим живот" във връзка с практиката пациенти да плащат, за да докажат уврежданията си.

По думите ѝ експертното решение дава поне 10 придобивки, сред които стикер за паркиране, безплатен билет за пътуване и др.

Според нея обаче е цинизъм да има безплатен билет за пътуване когато транспортът е недостъпен.

"ТЕЛК-ът трябва да остане само в кодекса на социалното осигуряване", подчерта Панайотова. Всичко друго трябвало да бъде на базата на индивидуална оценка.

В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лв. подкуп

В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лв. подкуп

В схемите били замесени всички в комисията

Тя обяснява, че ТЕЛК-ът се дава за загуба на работоспособност и се изчислява на базата на диагнози. Подкупи се давали за подмяна на диагнозата, за да има по-голяма степен на инвалидност.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, също коментира темата, като поясни, че държавата трябва да се намеси в този проблем.

Според нея големият проблем е начинът, по който е разписан ТЕЛК-ът, тъй като това създавало предпоставки за корупционни практики.

Тя посочи още, че лекарите, които работят в ТЕЛК са на доизживяване и трябва да носят отговорност за това какво подписват.

Адвокат Петрова допълни, че трябва да има по-добра реформа, тъй като корупционните практики стават все по-мащабни.

Задържаха шефа на ТЕЛК-Ловеч

Задържаха шефа на ТЕЛК-Ловеч

Тече разследване

Припомняме, че вчера беше задържана председателката на ТЕЛК-Ловеч Донка Минкова, като в джоба ѝ са били открити над 20 000 лв. В другия задържан са намерени 17 000 лв. 

По-рано днес стана ясно, че за за издаването на решения за инвалидност В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп. 

Преди седмица пък зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.