Дебатът за приемането на зеления сертификат за влизане в Народното събрание бе необосновано дълъг. Въпросът има четири страни - правна, медицинска, морална и политическа, като най-важни са медицинската и моралната. Такава позиция изрази пред БНТ депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Георги Михайлов.

Той подчерта, че ваксинационните мерки се отменят периодично в Европа и света, когато падне нивото на заболеваемостта. Пандемията има свои много сериозни закони. Основният начин за борба с такъв тип пандемии са ваксинациите и противоепидемичните мерки, категоричен бе проф. Михайлов.

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

Така показвали солидарност и обществена отговорност

Според него здравната система по принуда вече е много по-подготвена за ситуацията, но ако не се направят промени в коалиционното споразумение, каквито усилия се полагат, няма да се получат необходимите резултати. 

Михайлов уточни, че в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери. Шест закона управляват здравеопазването и в два от тях има подготвящи се законопроекти, каза той.

В продължение на 130 години БСП е успявала да отговори на интересите на хората, коментира още депутатът от левицата.

По думите му поради натрупаното напрежение през последните години се е получил феномен, който се наблюдавал в много страни - появяват се нови политически сили и те обират огромна част от протестния вот.