След близо пет часа дебати депутатите от 47-то Народно събрание приеха решение за достъп до сградите на Народното събрание при обявена извънредна епидемична обстановка. Така от 24 януари народните представители ще влизат в сградите на парламента само срещу представяне на зелен сертификат.

Окончателното решение бе гласувано със 154 "гласа", 4-ма "въздържали се" и без гласове "против".

В сградите на Народното събрание ще влизат ваксинирани и преболедували COVID-19 със съответния документ за пълен курс на ваксинация, с представяне на отрицателен тест, направен до 72 часа преди пленарното заседание или с валиден антигенен тест и такива, които имат удостоверение с наличие на необходимите антитела.

Разходите за закупуване и ползване на бързи антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, служителите на парламентарните комисии, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите няма да бъдат с предимство при тестването с бързи антигенни тестове за влизане в парламента.

По време на дебатите за приемане или отхвърляне на зеления сертификат, първи и най-остро се противопоставиха депутатите от ПГ на "Възраждане". Първо Елена Гунчевa заяви от трибуната на парламента, че предложението не следва да се разглежда, тъй като няма доклад на здравната комисия. След като премиерът Кирил Петков наруши конституцията, депутатите от Продължаваме промяната в сградата на НС продължават да нарушават Основния закон. Това е вашата промяна - правото на силата, а не правото на закона, отсече Гунчева.

Според нея отново трябва да се свика здравната комисия, за да вземе решения по случая. Парламентарният шеф Никола Минчев ѝ направи забележка, като заяви, че депутатите от "Възраждане" трябва да защитават обществения интерес.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов зеленият сертификат не предпазва от пандемията. Как зеленият сертификат предпазва от пандемията, запита той.

Доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната" реагира на казаното от Елена Гунчева. Той разбира, че за целите на политическото говорене дебатите по темата за зеления сертификат ще продължат. Относно извънредното заседание на здравната комисия, такова било проведено и е редовно проведено, без да е нарушен правилникът. Антон Тонев подчерта, че не е съгласен неспециалисти да анализират здравни факти. Той призова Елена Гунчева първо да провери фактите за ваксинацията и за смъртността.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" заяви, че ПП ще подкрепи достъпа до парламента със зелен сертификат и отрицателен антигенен тест. Зеленият сертификат потвърждава ваксинация, преболедуване или наличие на антитела и носителят на антитела е безопасен за околните, обясни Гюров.

По думите му приемането на зеления сертификат е необходима крачка на НС, с която се заявява, че се подкрепя научният авторитет и волята да се пребори пандемията. Зеленият сертификат като средство за достъп до парламента е важна стъпка, не е популизъм, а справедливост и отговорна гражданска позиция, каза той.

Изискванията са достатъчно либерални, да покажем солидарност и обществена отговорност, подчерта Гюров.

Кирил Петков не го е страх от "бял автобус", не иска да брои починали от COVID

Кирил Петков не го е страх от "бял автобус", не иска да брои починали от COVID

Няма и няма да се въвежда задължителна ваксинация

Явор Божанков от БСП заяви, че социалистите ще подкрепят решението да се влиза в парламента със зелен сертификат. Драмата е в това, че обществото е преживяло войни, катастрофи и жертви, но изпитанията ни правят по-мъдри. За първи път се експлоатира темата от политическа сила в неполитически интерес. Спазването на мерките е грижата за ближния до нас, който може да загуби живота си и да пострада държавата, каза Божанков.

Той отчете, че данните за COVID статистиката са стряскащи и затова трябва да се вземат мерки. Русия налага строги мерки и насърчава ваксинацията, посочи Божанков, който даде пример с филма "Непоглеждай назад" и кометата, която идва към земята, забелязана с телескоп.

Според него тревожното е, че се вихри популизъм по темата с ваксинацията и зеления сертификат.

Александър Симов заяви, че популизмът на ГЕРБ също е много страшен, като се правят на партията, която е спасила България от вируса.

Депутатите пак ще се карат за зеления сертификат

Депутатите пак ще се карат за зеления сертификат

Точката влезе в дневния ред за днес

От "Демократична България" също защитиха партньорите си от четворната коалиция. Според тях много избирателно се използват фактите за разпространението на пандемичния процес. За зеления сертификат се говори като свещена крава, а не като за обществена мярка за овладяване риска от заразяване. Зеленият сертификат да бъде доброволен акт на депутатите да ограничат риска помежду си, за да не спре законодателният процес, поиска Александър Симидчиев. Той също призова първо да се разяснят медицинските факти, че ваксините спасяват човешкия живот, а зелените сертификат също са средство за ограничаване на риска.

Реакцията на опозицията също не закъсня. Бившият здравен министър от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че няма как да толерира изказването, че болните хора от коронавирус, които са ваксинирани, умират. Всяка една от ваксините има две важни качества - безопасност и ефикасност. Ваксините в България имат 92% висока степен на ефикасност, което означава при 100% ваксинирани граждани, 8% ще могат да се разболеят от всички усложнения на инфекцията. Останалите 92% ваксинирани ще бъдат живи и здрави, като могат да се разболеят, но няма да постъпят в болница и няма да загубят живота си от COVID-19, аргументира се бившият здравен министър.

Той призова депутатите да гледат броя на хоспитализираните случаи. "Ваксините пазят и слава богу, че нямаше такива хора, когато избухна СПИН-ът. Представяте ли си тези експерти тогава, сега нямаше да има живи хора в залата", каза в заключение проф. Ангелов.

Той подари плакат с надпис на депутата от БСП Явор Божанков, на чиято страница на червения депутат според бившия здравен министър, преди време пишело: "Когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса."

Хасан Адемов от ДПС заяви, че въпросът за зеления сертификат трябва да бъде разгледан в морално-етичен аспект. Темата за привилегиите на депутатите е чувствителна в обществото, посочи Адемов и добави, че ако доверието се гради с последователни мерки, които не дразнят обществото. "Като се разгърне проектът за решение, все едно текстовете съм писал аз, а като го затворя, все едно някои друг го е чел. Аз съм убеден, че ако НС е наясно с това, че никой не трябва да има привилегии, след като българските граждани трябва да отговарят на мерките, които МЗ е разписал, тук дискусията не е за това дали да има зелен сертификат или не", посочи той.

Според него отпадането на зеления сертификат е контрапродуктивна мярка за здравето и на депутатите на ПГ на "Възраждане". Хасан Адемов посочи още, че темата за зеления сертификат е като ракетоносител за "Възраждане". Нека да бъдем на висотата на нашите отговорности, да не приемем решения, които са в противоречие на общественото мнение, призова Адемов депутатите.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че Омикрон гази ваксинираните точно, както глиган минава през люцерна.

Ива Митева от ИТН също взе думата по темата. Всички народни представители твърдели, че не искали актовете да се приемат с лекота и безгрижие, но точно това се случило в Комисията по конституционни и правни въпроси. На председателски съвет част от народните представилите искали да поработят върху решението за зеления сертификат, но, по думите на Митева, продължава работата като на предишните Народни събрания. Приемат се актове, които КС обявява за противоконституционни, недоволна е Ива Митева от решението да се вкара точката за зеления сертификат.

Според нея по-правилно трябвало да се вземе решението за зеления сертификат, за да може да се каже, че в 47-то НС се работи по правилен начин. Тя недоумява как ще се извършва влизането в парламента на хората, които нямат зелен сертификат. Къде ще го направите това, ще изнесете пунктове за ваксинация ли, запита Митева.

Тя се ядоса и запита дали и международните делегации ще си плащат тестовете за ваксинация? Ива Митева не е убедена, че са предвидени средства за заплащане на средствата за тестване и не й ясно как всичко ще бъде организирано. Тя предложи редица промени в гласуваните текстове и настоя за промени дори и в заглавието - Решение за достъп до сградите на Народното събрания поради обявена епидемична обстановка от COVID-19.

Тя поиска още да има документ за ваксинация, а не за пълен курс на ваксинация, парламентът да плаща тестовете само на медиите, служителите на парламента и решението да се приложи от 24 януари 2022 г. Не може да се ограничи народният представител да влезе в Народното събрание, подхвана пак Митева и настоя всеки да си плаща тестовете, както го правят българските граждани. Законотворците подкрепиха предложенията на Ива Митева, само че не се съгласиха накрая на решението да пише COVID-19.

"Възраждане" атакува зеления сертификат пред КС

"Възраждане" атакува зеления сертификат пред КС

Костадинов: Нас ни управлява коалиция "Зелен сертификат"

ДПС оцени дебата за зеления сертификат като излишно дълъг. От трибуната на Народното събрание Йордан Цонев каза, че по тази тема е трябвало да има консенсус. Всички трябва да бъдем равни с останалите хора, подчерта той. Цонев подчерта, че партията няма да де ползва от привилегиите, приети от депутатите за достъпа до сградите на парламента, и ще си плаща тестовете, както на депутатите, така и на сътрудниците си.