Председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев предложи като точка втора в дневния ред на законодателния орган да обсъдят отново условията за влизане в сградите на Народното събрание. И по-точно - депутатите отново ще имат възможност да се скарат за зеления сертификат. Вчера здравната парламентарна комисия потвърди решението си за въвеждане на изискването въпреки протестите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

Здравната комисия отказа да отмени зеления сертификат за депутати по искане на ИТН и „Възраждане“

Здравната комисия отказа да отмени зеления сертификат за депутати по искане на ИТН и „Възраждане“

Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители

Процедурното предложение на парламентарния шеф е точката да се разгледа след изслушването на премиера Кирил Петков и вицепремиерите на блиц контрол. Парламентарният контрол да бъде точка трета и заседанието да се удължи до приключване на редовния парламентарен контрол, настоя още Никола Минчев.

Предложението веднага предизвика реакция на депутатите от партията на Костадин Костадинов.

Петър Петров от "Възраждане" възрази на идеята и настоя извънредната точка да не бъде включена в дневния ред, като се аргументира, че това би било безпрецедентно нарушаване на правилника на НС от страна на управляващите. Един политически пиар на управляващите целял ограничаване на представители на опозицията за достъп до сградите на Народното събрание, изтъкна Петров.

По думите му правилникът на НС се погазва с цел да бъде ограничено правомощието по Конституцията на народните представители да участват в комисии. Петров настоя председателят на парламента Никола Минчев да не допуска това предложение към дневния ред и да се запази здравият разум, за да може парламентът да работи нормално.

Тошко Йорданов хареса логиката на ГЕРБ за зеления сертификат

Тошко Йорданов хареса логиката на ГЕРБ за зеления сертификат

Той я остави на пленарната зала

В крайна сметка въпреки възраженията на депутатите на "Възраждане", народните представители решиха точката да влезе в дневния ред на парламента. Законотворците гласуваха със 100 гласа "за", 35 "против" и 29 "въздържали се".

В първите дни на работа на новото Народно събрание, през декември месец 2021 г, въвеждането на изискване за зелен сертификат за сградите на Народното събрание, бе основна и, оказа се, единствена сериозна тема освен мораториума върху цените на тока, парното и водата, която бе обсъждана в пленарна зала

В сряда, първият работен ден на Народното събрание тази година, депутатите гласуваха да отложат темата за разискване, докато тя не мине през ресорните комисии.

Зеленият сертификат няма да счупи коалицията, убеден Андрей Чорбанов

Зеленият сертификат няма да счупи коалицията, убеден Андрей Чорбанов

Остават отговорни към сключеното коалиционно споразумение