Същевременно здравната комисия отказа да отмени зеления сертификат за депутати по искане на ИТН и "Възраждане" Спорът бе заради протест на парламентарните групи на Възраждане и ИТН, които по време на заседанието на парламента днес са поискали решението да бъде отменено, депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева написа в официалната си страница във Фейсбук, че не е била уведомена за провеждането на комисията вчера и затова иска решението да бъде отменено. На същата позиция са и от ИТН, които вчера са гласували против зеления сертификат.

Решението е следното: Депутатите ще влизат в сградите на парламента с документ за ваксина или преболедуване, както и с негативен тест за коронавирус - до 72 часа с PCR и до 48 часа за антигенен.

Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители. Според разпореждането на председателя на НС Николай Минчев новите условия за влизане в сградите на парламента трябва да влязат в сила от 24 януари. Служителите на Народното събрание и сътрудниците ще влизат по същия ред, но техните тестове, ако не са ваксинирани, ще са за сметка на бюджета на парламента.

Зеленият сертификат отпада и в правната комисия

Зеленият сертификат отпада и в правната комисия

Депутатите гласуваха с 10 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържали се“

Днес председателят на Комисията по здравеопазване Антон Тонев от ПП каза, че решението от заседанието вчера е било редовно и взетите решения няма да бъдат отменени. Тонев все пак се извини на депутатите, които не са били поканени на извънредното заседание и обеща това да не се случва отново. "Поради ограниченото време и техническата невъзможност за информация по имейл имаше неинформирани членове на Комисията, за което аз поемам отговорност с отметката, че това няма да се случи повече, дори в подобни ситуации на извънредност.

Комисията бе свикана извънредно според правилника за работата на Народно събрание, бе установен кворум от 14 нейни члена и се проведе редовно заседание с гласуване", каза той днес. По думите му "това му дава основание да не предложи на гласуване и да не се съобразява с предложението за отмяна на решението. Тонев предложи, ако депутат има предложения, да ги входира в НС, за да могат да бъдат разгледани от Комисията по здравеопазване.

Останалите точки от дневния ред на комисията днес не се състояха, тъй като министърът Асена Сербезова трябваше да отговаря на въпроси и да представи кабинета си, тя обаче провежда в Министерство на здравеопазването първото заседание на Националния пандемичен комитет.