Годишно у нас от грип умират 5000 – 6000 души, а болните са 300 хил. Това каза проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия, в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Грипът не е невинно заболяване – той засяга целия организъм – централната нервна система, ухо, горните и долните дихателни пътища, мускулно-ставния апарат, сърцето, бъбреците.

Това може да бъде предотвратено с ваксинации, „които, за съжаление, нямат голям успех, защото вирусът е страшно изменчив“. Той всяка година се появява под нова генетична формула, непозната за нашата имунна система, която не може да реагира своевременно.

Има и антивирусни препарати – „Ремантадин“ и „Тамифлу“, които не се пият в лечебните им дози, а в количества, които леко напрягат имунитета – по 1 таблетка дневно в продължение на 20 дни.

За двете деца, починали през последните дни от грип, проф. Плочев каза, че те са боледували от щам на Б вируса, „който, за съжаление, не е от формулата, който СЗО даде като ваксина“. Най-вероятно децата или са били изложени на масивно заразяване или имунната им система да не е била добре реагираща.

За вируса Зика той каза, че правилно се определя като вид грипна инфекция, „защото нормално това заболяване протича като грип. Новото, което се появи тази година и което безспорно ни тревожи, е подозрението, че той най-вероятно предизвиква малформации в плода в утробата на майката“, но това все още не е доказано напълно.