Никой не се е задушил от носене на маска, маските трябва да се носят. С тази тема започна изказването си проф. Тодор Кантарджиев на редовния седмичен брифинг за епидемичната ситуация у нас. Тодор Кантаржиев показа и своя маска високо над главата си.

Маските, по думите му, не са приятни, но трябва да пазим здравето на близките си и на околните. Маските пазят над 30%, а това се доказва и в публикациите за наблюдения на световно научни издания. Колкото по-малък е вирусния товар, толкова по-лесно се изкарва заболяването, категоричен бе Тодор Кантарджиев. Той добави и че очилата също пазят, затова препоръчва всички, които носят очила, особено на работното си място да стоят с очила.

Той също подчерта, че е важен контролът на мерките. Маски трябва да се носят. В градския транспорт призова да се отварят прозорците, но и Кантарджиев с остър тон посочи, че контрол трябва да има не само в градския транспорт, а и в междуградския. Знаете ли там какво се случва, нито един не е с маска, заяви Кантарджиев.

За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта
Обновена

За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта

Далеч сме от изграждането на колективен имунитет

Да не се предозиране с витамин D, да не се стимулира прекалено имунната система с витамини, препоръча Кантарджиев. Добрите емоции също помагат на имунната система, затова и който не издържа, да не гледа непрекъснато телевизия, филми и публикации за вируса, по думите му.

Тодор Кантарджиев призова и колеги, лекари, да не говорят глупости. Обект на критиките му, макар и без да посочва конкретни имена, явно беше доктор Атанас Мангъров.

Недоволство Тодор Кантарджиев изказа и спрямо БАБХ, които е нужно да контролират мерките при приготвянето на храна за вкъщи. С поръчката на пица няма проблем, 2 минути в микровълновата и вирус няма, обяви Тодор Кантарджиев.

Важна част от призивите му бяха насочени към това да се правят бързите тестове, които дават резултат в рамките на до половин час и не са скъпи.

По думите му 185 лаборатории правят PCR тестове. Те обаче са претоварени.