Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който днес пое седмичния брифинг за епидемичната ситуация у нас. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е в карантина след контакт със заразен. Вече няма зелени зони в България, а Добрич и Видин са жълти.

Далеч сме от изграждането на колективен имунитет, по думите на Пенков.

Със 102% е седмичният ръст на заболеваемостта. България е на 21 място в ЕС и на второ място по заболеваемост на Балканите. Няма зелени зони от коронавируса на територията на страната.

Нараства и броят на починалите. Само за седмица ръстът е 50%. Най-високият дял на починалите е във възрастта над 70-80 години. При по-възрастните болестта протича по-тежко и често летално.

Тревожен ръст се забелязва при лицата, приети за болнично лечение, изтъкна той.

Нови рекорди:  2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

Нови рекорди: 2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

В София заразените са 1075...

Над 2000 са заразените медици в страната. 37% са заразените лекари, а 33% са медицински сестри.

Ръст на заразените се отчита обаче във всички възрасти. Серозни увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап, стана ясно още от думите на Бойко Пенков. Младите често се заразяват заради активния им начин на живот.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Целта ни е рязката крива да бъде пречупена - и по заболеваемост и разпространение, и по смъртност. Ако пречупим кривата, задържим на плато и тръгнем надолу, тогава всички ще сме спокойни, както ние, така и вие, коментира Бойко Пенков и призова мерките да се спазват.

Директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов посочи, че на лекарите им става все по-трудно. Спешните отделения изнемогват. Нека заедно да се преборим с коронавирусната инфекция, призова той. Дифузното разпространение на заразата ще продължи, по думите му. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани, настоя още Балтов.

Той прогнозира, че в следващите 7 до 10 дни броят на настанените в болници ще стигне до 4000. Задължително е и частните болници да открият отделения за лечение на коронавирус.

Проф. Кантарджиев: Носете си маската и си набавете добри емоции

Проф. Кантарджиев: Носете си маската и си набавете добри емоции

Никой не се е задушил от носене на маска

РЗИ няма капацитет да уведоми всички контактни лица, които подлежат на карантиниране. Затова и се обмисля карантинираните да бъдат уведомявани с SMS. Това стана ясно на редовния седмичен брифинг от думите на зам.-министър Жени Начева.

По думите й идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в информационата система и телефонните номера на изследваните лица. Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които по-бързо ще започват да издирват контактните лица. Те също ще бъдат известявани с СМС, добави Начева.