Очаква се увеличаване на заболеваемостта при контакт с учителите. Тази позиция изрази пред БиТиВи професор Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Настоящият случаи на заразени деца и персонал в учебни заведения не са заради посещаемост там. В момента тенденцията е към слабо намаляване, подчерта той за развитието на пандемията.

Прави се всичко възможно да се защитят медиците. Инфекцията е тежка, изтъкна Кантарджиев. Няма научна статия против носенето на маски. Научно доказано е, че не предпазват на 100%, но помагат.

Той не смята, че ще се стигне до затваряне на училища и детски градини, защото децата и родителите са отговорни. Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи, убеден е професор Кантарджиев.

Д-р Георги Миндов: Децата може да носят шлемове в училище

Д-р Георги Миндов: Децата може да носят шлемове в училище

До 15 октомври се отразява профилактичния преглед на децата в картоните

Той е доволен, че протестите не са довели до ръст на заболеваемостта. Сухото време и вятърът помогнали да няма рязко увеличение на коронавируса.

Кантарджиев съветва родителите, ако детето има сополи да си стои вкъщи. Основната разлика между грипа и коронавируса е, че грипът се развива много бързо за няколко часа, а Covid-19 за няколко дни.