COVID-19 все повече застрашава и децата - зачестяват тежките белодробни инфекции, в някои случаи се отключва диабет. Това съобщи за Радио Стара Загора проф. Петрана Чакърова, началник на Клиниката по детски болести в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович".

По думите й е нараснал броят на малките пациенти, диагностицирани с бронхиолит или бронхопневмония.

"Започнаха да се раждат нездрави деца. Не може дете на 20 дни да е с толкова тежка пневмония, без да има съпътстващи аномалии." - сподели тя.

Проф. Чакърова предупреди, че долната възрастова граница пада и все повече новородени са засегнати от тежки белодробни заболявания. Тревожната тенденция, която се наблюдава от няколко месеца, се дължи на промяна в имуногенния фон на страната вследствие на COVID-19 и появата на нови серотипове.

Пет деца са били приети с COVID-19 в "Св. Анна" в София

Пет деца са били приети с COVID-19 в "Св. Анна" в София

Днес две от тях са изписани за домашно лечение

Другата притеснителна тенденция е, че пневмонията отключва и диабет при подрастващите.

Проф. Чакърова съветва родителите да не прибягват до самолечение на децата и безразборна употреба на антибиотици, а да търсят незабавна медицинска помощ при появата на първите симптоми.

В Клиниката по детски болести се лекуват по 1800-2000 деца годишно, от няколко области.

Според нея, засега не може да се отговори категорично дали и малките деца трябва да се ваксинират, нужно да се съберат повече научни данни.

Moderna тества ваксината си върху деца до 12 г.

Moderna тества ваксината си върху деца до 12 г.

Ваксината mRNA-1273 е тествана върху деца на възраст от 6 месеца до 12 г.