Ходете на профилактичните си прегледи и не подценявайте личния си лекар срещу вас. За това призова проф. Сотир Марчев пред БиТиВи.

По думите му върху личните лекари се оказва голям натиск и голямо недоволство

Той обясни, че температурата до 38 градуса не се сваля и не се понижава, а трябва да се свали, когато е малко над 38 градуса. За деца аспиринът е забранен и поради това най-честото лекарство, което се използва срещу температура е парацетамолът. Хората, които взимат повече парацетамол имат по-рисково поведение. Лекарства и болести променят нашето поведение, изтъкна проф. Марчев.

Той добави, че проблемите с носа също са често срещани. Когато е носът е запушен, тогава се слагат капки, които имат съдо-свиващо действие.

Проф. Марчев засегна коментира и кашлицата, която по думите му бива влажна и суха. Влажната кашлица не трябва да се потиска, а да се дават лекарства, които правят слюнката и храчките течни, докато при сухата кашлица - тя повече ни дере гърдите и се дават други лекарства. Пациентите не трябва да се самолекуват, когато имат болки в гърдите, когато имат трудности в дишането и когато има разлика в пулса и кръвното.