За шест години държавата е раздала над 14 милиона презерватива по програмата за превенция на ХИВ и СПИН. Това стана ясно от отчета на Министерство на здравеопазването за състоянието на нацията.

Средногодишно за ХИВ се изследват 304 727 души. Средногодишно здравно-социални услуги достигат до 45 521 души. За 2009-2015 са раздадени 14 111 037 презерватива.

Като цяло обаче нацията най-много страда и умира от болести на кръвообращението, показва анализ на здравното ведомство. През 2015 година 65,4% от починалите са заради такива заболявания. 16,4% са починали от новообразувания - тумори, 14,5% от други видове болести и 3,7% от болести на дихателните пътища.

Общественото здраве е приоритет на министерството, обяви заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов. Детската смъртност през 2015 е най-ниската в цялата история на статистиката в България. Въпреки това нивата й у нас остават почти 2 пъти по-високи в сравнение с тези в Европейския съюз. Средната продължителност на живота се увеличава, но е по-ниска от тази в ЕС.

Основните рискови фактори са тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, лошата диета и липсата на физическа активност.

Почти всеки трети от възрастното население пуши, като мъжете водят в статистиката спрямо жените. Половината от настоящите пушачи са започнали с вредния си навик на 16-20 годишна възраст. По-голяма част от лицата са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

2,3% от пушачите - мъже и жени - палят над 20 цигари дневно. Жените пушат от една до десет цигари дневно. Мъжете пушат около 15 цигари дневно. Хората на село пушат епизодично и значително по-малко от гражданите.

Оказва се, че забраната за пушене на обществени места не е ефективна, признава се в доклада на Министерство на здравеопазването.

Всеки четвърти възрастен употребява редовно алкохол. Повечето деца на възраст 10-19 години са опитвали алкохолни напитки. Средната начална възраст на алкохолна консумация е 13 години. ¼ от участвалите в проучването редовно пийват. Разумното количество алкохол при мъжете е около 280 мл, а при жените 140 мл. Рисковата консумация е за мъжете над 280-350 мл, а за жените над 140-210 мл. Високорискова консумация за мъжете е над 350 мл, а за жените над 210 мл.

Хората в града пият умерено, на село прекаляват с алкохола.

Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност.

Що се отнася до храненето оказва се, че прекалено употребяваме сол и мазнини.

За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.

Зам.-министър Галин Каменов заяви, че подготвят два проектозакона - за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработени храни. "Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки", обяви д-р Каменов.

Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.

Д-р Галин Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на антитютюневи кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за тютюнопушене.

"За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел", каза още заместник-министърът.