Рискове за по-широко разпространение поражда не само Делта вариантът на коронавируса, но и южноамериканският вариант, който също е силно заразен. Такава позиция изрази вирусологът проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR

"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант." - коментира тя в предаването "Денят ON AIR".

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам." - поясни Радостина Александрова.

Относно Делта варианта тя подчерта, че той доминира на много места, не само в България.

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока." - категорична е събеседничката.

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Степента на тежко заболяване в региони с ниски ваксинации ще натовари здравните системи

Относно това дали Делта вариантът води до по-тежко заболяване, тя посочи, че според редица проучвания, рискът заразен човек да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение." - категорична е Радостина Александрова.

Във връзка с това тя добави, че поставянето на трета доза ваксина не е нещо неестествено, тъй като тя цели да опресни паметта на имунната система.

Pfizer тества актуализиранa ваксина срещу вариант Делта

Pfizer тества актуализиранa ваксина срещу вариант Делта

И обсъжда с регулаторните агенции потенциална третата доза, "в рамките на 6 до 12 месеца след пълната ваксинация"