С нова вълна от инфекции с COVID -19, подхранвана от варианта Делта по света, лекари и учени се мъчат да разберат колко сериозно тази последна версия на коронавируса разболява хората, главно неваксинираните, съобщава "Ройтерс".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията - CDC предупредиха, че Делта, първоначално идентифициран в Индия, а сега доминираща в световен мащаб, е вероятно по-тежък от по-ранните версии на вируса.

Агенцията цитира изследвания в Канада, Сингапур и Шотландия, че хората, заразени с варианта Делта е по-вероярно да бъдат хоспитализирани от пациентите от по-ранния пик на пандемията.

В интервюта с "Ройтерс" експертите коментираха за по-голям риск от варианта, но констатациите все още не са прегледани от външни експерти. Лекарите, лекуващи пациенти, заразени с Делта, описват по-бързото появяване на симптомите на COVID-19 и в много региони като цяло увеличаване на сериозните случаи.

Необходима е повече работа за сравняване на резултатите между по-голям брой индивиди в епидемиологични проучвания, за да се определи дали един вариант причинява по-тежко заболяване от друг вариант.

"Трудно е да се определи увеличаването на тежестта в населението", коментира Лорънс Йънг, вирусолог от британското медицинско училище Уоруик. Освен това е вероятно извънредният процент на предаване на Делта също да допринесе за по-голям брой тежки случаи в болниците.

Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология La Jolla в Сан Диего, заяви, че най-ясният индикатор, че вариантът може да причини по-тежко заболяване, идва от изследването в Шотландия, което установи, че Делта приблизително удвоява риска от хоспитализация в сравнение с по-ранна версия.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от коронавирус в САЩ са при хора, които не са ваксинирани. Има доказателства, че ваксините са по-малко ефективни при хора с нарушена имунна система.

За ваксинирани хора, без такива с придружаващи заболявания, ако се заразят, те в повечето случаи ще са с асимптоматично или леко заболяване, коментира д-р Грегъри Полша, експерт по инфекциозни болести в клиниката Maйо.

"Но те могат да го предадат на членове на семейството и други, които може да нямат такъв късмет. Трябва да бъдем ваксинирани и с маски, в противен случай за четвърти път ще сме в нова вълна и от това ще излязат по-лоши варианти."

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани

Степента на тежко заболяване, особено в региони, където процентът на ваксинации е нисък, отново натоварва здравните работници на първа линия на пандемията.

"Това е като горски пожар, това не е тлеещ лагерен огън и в момента гори и се разраства", каза д-р Мишел Барон, старши медицински директор по превенция и контрол на инфекциите в UCHealth в Колорадо.

Изследвания от Китай показват, че вариантът Делта се възпроизвежда много по-бързо и генерира 1000 пъти повече вирус в организма в сравнение с първоначалния щам, това подчертава най-голямата опасност от тази нова вълна, каза Барън.

Други лекари казват, че пациентите, заразени с Делта, изглежда се разболяват по-бързо и в някои случаи с по-тежки симптоми от тези, които са лекували по-рано по време на пандемията.

"Виждаме все повече пациенти, които се нуждаят от кислород от предишните пикове", каза д-р Бенджамин Барлоу, главен лекар в American Family Care, верига от спешни клиники от 28 щата.

В неговата клиника в Бирмингам, Алабама, Барлоу каза, че около 20% от пациентите са с положителен тест в сравнение с 2-3% преди няколко седмици. Като пациентите се оценяват за потенциален прием в болница и кислородна подкрепа.

Дейвид Монтефиори, директор на Лабораторията за изследване и развитие на ваксини срещу СПИН в Университетския медицински център Дюк, каза, че вариантът Делта е по-заразен и води до по-бързо начало на заболяването - особено при неваксинираните.

"Честно казано, от този вариант, който е малко по-тежък, идва сериозността. Не просто е по-лесно да се предаде, но си и по-болен", коментира Монтефиори. 

В The Washington Post: Време е да спрем да угаждаме на неваксинираните

В The Washington Post: Време е да спрем да угаждаме на неваксинираните

Безотговорните в САЩ да бъдат ваксинирани, "разумно е, справедливо е и най-вече законно да се засили натискът върху тях"