Поради очакваните високи температури и обявения жълт код за опасни горещини, доброволци на Столичната организация на Българския Червен кръст (БЧК) ще раздават безплатно бутилирана минерална вода. Акцията ще се проведе днес в най-горещите часове на деня от 11:30 до 13:30 часа на два пункта: НДК - на входа срещу бул. "Витоша" и изхода на метрото, както и в градинката срещу Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщиха от БЧК. 

БЧК няпомня, че високите температури водят до значителна загуба на течности, а пиенето на вода помага за поддържане на оптималното ниво на хидратация в организма. Хидратацията е важна за регулирането на телесната температура, подобряването на физическата издръжливост, намаляването на умората и поддържането на концентрацията.

Организацията напомня, че летните горещини представляват риск за здравето и живота, особено за възрастните хора, хронично болните и децата. БЧК препоръчва на гражданите да избягват излизането навън в най-горещата част на деня. Ако е необходимо да се излиза, препоръчва се да се стои на сянка, да се носят шапка и светли дрехи, да се използва крем с висок слънцезащитен фактор и да се пият достатъчно течности. При неразположение, е важно незабавно да се потърси медицинска помощ.

Доброволци на БЧК раздаваха бутилирана минерална вода и на 10 юли, както и по-рано на 20 и 21 юни, като част от инициативата за подпомагане на гражданите по време на горещините.

Инспекцията по труда проверява недопустимо горещо ли е в заведение в Пловдив

Инспекцията по труда проверява недопустимо горещо ли е в заведение в Пловдив

Температурата в работните помещения не може да надвишава 33 градуса