Започна разкриването на пунктове за безплатни антигенни тестове в Бургас заради усложнената епидемиологична обстановка. Те трябва да бъдат със самостоятелен вход, а персоналът - със защитно облекло, съобщи bTV.

Пунктовете ще работят само през седмицата. Тестове има в наличност. Хората, които имат притеснения за себе си и за околните могат да посетят пунктовете и да си направят тест.

В пет медицински центъра и поликлиники на ключови места в града трябва да има разкрити пунктове за бързи тестове.

"Хората, които ще работят, са инструктирани и започваме записване от личните лекари на пациенти, които са насочени за тези тестове", поясни д-р Калина Ишкиева, управител на ДКЦ - I.

Припомняме, че на 12 февруари стана ясно, че в Бургас затягат мерките заради преминаване на границата от 200 заразени на 100 000.

В триажния център отчитат ръст на пациентите. За последните 72 ч. през държавната болница са преминали 37 души с оплаквания за COVID-19, приети са 27 от тях.

"Много е различно в различните дни. Има дни, в които минават по 15-20 души. Има дни, в които по един двама, но не е забелязан масов наплив. При нас специално не е критична ситуацията", коментира Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

Според личните лекари причината е в по-лекото протичане на заболяването. "Същите симптоми са - хрема, кашлица, главоболие. Все още има някои, които се оплакват от загуба на вкус мирис отпадналост", каза д-р Михаил Христов, общопрактикуващ лекар.

Днес математикът Лъчезар Томов прогнозира увеличаване на случаите между 1500 и 2500 на ден към началото на март.

"Повечето области ще бъдат в червено до 4 март. На 1 март в червено ще бъдат всички области освен Видин, Враца, Търговище и Добрич", предупреди той.