На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич. Очакванията са на математика Лъчезар Томов.

От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че макар и бавно сме в ръст. С това число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1 500 и 2 500 заразени, но тя не включва възможните развития сега", каза математикът.

И проф. Кантарджиев допуска трета вълна на COVID-19 у нас

И проф. Кантарджиев допуска трета вълна на COVID-19 у нас

По думите му с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" се потиска британският щам

Томов е категоричен, че британският щам на вируса вече е у нас и това се вижда ясно в област Кюстендил.

Според него се е избързало с връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално.

"Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават, смята Томов.

Брънзалов: Третата вълна няма да е по-тежка

Брънзалов: Третата вълна няма да е по-тежка

1% от ваксините ще останат неупотребени

От този понеделник на училище се връщат учениците от пети до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, т.е. в малките училища. Освен връщането в клас на учениците в малките населени места, премиерът Борисов обяви, че ресторантите ще бъдат отворени на 1 март. Той се аргументира с ниската заболеваемост в страната спрямо останалите държави в Европа и изрази надежда, че до 1 март третата вълна от епидемията ще е преминала.