Страната ни е в началото на трета вълна, подобно на всяка пандемия, но тази вълна в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост, колкото предишните. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По думите му, заразените ще са по-малко, отколкото преди 10-ина месеца, тъй като системата вече се е адаптирала според ситуацията в България. Всяко отделение може бързо да трансформирано от ковид и обратно според цифрите, обясни той.

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

12 области вече са в червено

Относно ваксинираните неговото наблюдение е, че голяма част са медици. "Адмирирам колегите, защото видях, че имат алгоритъм в болниците", обясни специалистът.

Той анализира защо е толкова голяма разликата по заболеваемост между Кюстендил и Търговище, отговорът - "Защото новият щам е дошъл." Д-р Николай Брънзалов съобщи, че се очаква директорът на Центъра по Националния център по паразитни заболявания Тодор Кантарджиев да даде изследването на новия щам и ще се окаже, че това се дължи на новия щам на заболяването. "Той е по-прилепчив, но не води до по-тежко протичане", е мнението на Брънзалов.

Как ще се процедира с ваксинирането, докторът съветва всеки, който иска, да пита своя личен лекар, тъй като трябва да се знае какво количество трябва да се заяви. Николай Брънзалов съобщи, че системата на масовото ваксиниране ще е гъвкава според определената логистика. По думите му, 1% ваксини няма да могат да бъдат употребени.

На 15 февруари ще бъде изпратено писмо от Националното сдружение на общо практикуващите лекари, където експерти на МЗ трябва да отговорят на 7 въпроса за ваксините, за да може да се пристъпи към ваксинация, каза още той. Николай Брънзалов коментира, че "ако се задържи този брой на заболеваемост - 26-о място в Европа и много назад по смъртност, нещата ще се получат с тези мерки в България".

Личните лекари записали до 10% желаещи ваксина срещу COVID-19

Личните лекари записали до 10% желаещи ваксина срещу COVID-19

Георги Миндов прогнозира много работа на ТЕЛК в следващите години

"Обществото е по-здраво и ако спазва мерките и ще се успее да се премине и трета, и четвърта вълна", смята зам.-директорът на УС на Български лекарски съюз.