Видин, Добрич, Разград и Търговище са в жълто по разпространение на заболеваемостта от COVID-19, но няма друга област, в която данните да не са тревожни. Останали 12 области са оцветени в червено.

Почти цялата страна е в червено към тъмно червено, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

12 области са в червената зона, 12 - в оранжева и четири в жълта зона и няма области под 20 на 100 000 заболяваемост. Огромна е крайната разлика между Търговище и Кюстендил.

143 души на 100 000 население е средната заболеваемост в страната. В Кюстендил заболеваемостта е 330 на 100 000 и тенденцията не е Кюстендил да стане като Търговище, а точно обратното - Търговище да стане като Кюстендил.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

По 14 дневна заболеваемост България е на 26-о място в ЕК и 6-о място на Балканите, смъртността е 8.03%, което е 15- о място в ЕС - посочи данните националният инспектор Ангел Кунчев.

От своя страна шефът на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че заболеваемостта се е увеличила с 32% в сравнение с миналата седмица и в момента е 139-143 души на 100 000. В сравнение с преди две седмици увеличението е с 54%.

Заетостта в болниците е 3230 души, в интензивните структури не са толкова натоварени, но има зависимост със смъртността - 273 в този момент. В момента това не е предизвикателство за здравната система, но в някои региони има почти изцяло заетост на две отделения, обясни Мутафчийски.

Темпът на нарастване на разпространението на коронавирус не е голям, но е видим, не само в София и Кюстендил, а и в другите области.

913 нови случая на коронавирус, излекуваните са 697

913 нови случая на коронавирус, излекуваните са 697

Направени са 10 164 диагностични теста...

"Отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случите на позитивни на коронавирус. Благодарение на мерките, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяваемост в Европа", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Той е категоричен, че мерките са изключително либерални и постигаме нисък темп на заболеваемост и смъртност в сравнение с нивата в ЕС.

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Прогнозата е на математика на НОЩ проф. Николай Витанов

Костадин Ангелов даде данни за разпространението на вируса у нас. По отношение на ситуацията от изминалото денонощие 913 са новите случаи при направени общо 10 164 теста, от които 4961 са PCR, а 5203 са антигенни. Най-висок е броят на положителните тестове в столицата - 260, в област Пловдив са 94, в Пазарджик - 49, Варна - 43, Благоевград - 41.

3230 души са в лечебни заведения, 273 са в интензивни структури. 45 са починалите, 71 е средната възраст.

За последната седмица тенденцията е обърната - излекувани 3659, а над 5000 са заразени, заетостта в интензивните отделения е 38%. По-висок процент заетост на леглата има в Благоевград, Варна, Габрово, Силистра, София област, Хасково и Шумен. От медицинския персонал са позитивни 984 медици - като 89 са в болници, 7 в интензивни структури.

57 учители са дали положителни проби за коронавирус, при общо направени 23 007 теста, съобщи още здравният министър. Сред непедагогическия персонал положителните проби са 17, при направени общо 6327 теста.

Ангел Кунчев също посочи, че не може да подмине това, което се случва в Европейския съюз, като там сред страните с най-висока заболяваемост са Франция, Италия, Швеция. Най-ниска е заболяваемостта в Гърция, България и Финландия.

Ангелов притеснен от нарастване на COVID-случаите в Кюстендил

Ангелов притеснен от нарастване на COVID-случаите в Кюстендил

По думите му засега обаче не се налага затягане на мерките в града

Започна трети етап на ваксинацията у нас, отчете и проф. Венцислав Мутафчийски

Тя е започнала от критичната инфраструктура на въоръжените и специалните сили, като първите ваксинирани са военните от контингента, който заминава за Афганистан. 58% от Карловската бригада са искали да бъдат ваксинирани, 100% е защитен контингентът.

"Амбицията е в армията да се проведат много анкети, взето е решение да не се щади времето, а да се направи агресивна кампания", каза още Мутафчийски.

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

Отварянето на молове и връщане на ученици не е причина за увеличената заболеваемост

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че и служителите на ВСС попадат в трета фаза на ваксинация и се очаква тя да започне скоро там. На въпрос дали има човек с ваксина, който да е позитивен, той увери, че постигането на имунитет се получава след 10-ия ден на реваксинацията.

За четвъртата фаза на имунизация вече е създадена организация, не по-късно от 5 март приключва трета фаза, при наличие на достатъчно ваксини следващата фаза започва веднага.