Днес се отбелязва Световният ден за борба с диабета, като с решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация и избрана датата 14 ноември.

"Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета, важно е и редовното измерване на нивото на кръвната захар с глюкомер или в лаборатория. Препоръчва се поне 30 минути умерена физическа активност - бързо ходене, плуване, каране на колело", обясни пред news.bg ендокринологът д-р Мария Алексиева.

Доктор Алексиева коментира, че е особено важно и извършването на профилактични прегледи с измерване на кръвна захар на гладно, а при пациентите с диагностицирано заболяване, периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често

Захарният диабет е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

Д-р Алексиева обясни, че СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип 2. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет - тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

Тя добави, че основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, засегнати от захарен диабет. Определящо значение има начинът на живот - хранене, намалена физическа активност и стресът в ежедневието.

По думите й, симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са "непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции на уринарния тракт, необяснима обща слабост и рязко спадане на тегло".

"Много често при хората с диабет тип 2 липсват симптоми на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод, често пациентите неглижират тези оплаквания и тип 2 се открива при вече реализирани усложнения", добави д-р Алексиева.

Тя предупреждава, че късните усложнения на болестта, могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

Лечението е комплексно и включва подходящ диетичен режим, редовно проследяване на кръвната захар, ежедневна активност от поне 30 минути и контрол на съпътстващи диабета рискови фактори - артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.

"Стойности на добър контрол на кръвната захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Нормалната стойност на гладно за здрави хора е до 6.1 ммол/л.", коментира д-р Алексиева

Подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота и тя препоръчва редовно ходене поне 30 минути дневно, което снижава риска от диабет с 35-40%. Промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%, допълва ендокринологът.

Д-р Мария Алексиева е член на Българското дружество по ендокринология, с интереси в областта на диабета, болестите на щитовидната жлеза, наднорменото тегло, затлъстяването, профилактика на усложненията на метаболитния синдром.