Ректорите на медицинските университети в България изразиха сериозно безпокойство и несъгласие с последните промени в правилата за прием на студенти в медицинските специалности, които отменят балообразуващата роля на матурата по български език и литература (БЕЛ). Това решение вреди преди всичко на учениците, родени през 2006 година, които вече нямат възможност да подобрят оценките по биология и химия, съобщава БНТ.

Сдружението на медицинските университети в България настоява за преразглеждане на новата наредба и обявява, че тя ще има негативно въздействие върху кандидатите за медицински специалности. Този сценарий е особено тревожен, тъй като досегашната формула за балообразуване с утроената оценка от изпита по биология и химия и взимането на резултата от държавния зрелостен изпит по български език се счита за успешна.

Проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен и представител на Сдружението на медицинските университети, коментира, че новата наредба ще има сериозни последици. Тя обезмисля профилираните паралелки по биология и химия и ще доведе до липса на подготовка на кандидатите за медицински специалности, което може да засегне качеството на бъдещите лекари в страната.

Ученици, родители и преподаватели настояват за преразглеждане на нововъведената реформа и предлагат да се даде толеранс на учениците, които вече са завършили или завършват 9-ти или 10-ти клас, за да не бъдат ощетени от новите правила. Медицинските университети настояват, че държавният зрелостен изпит по български език трябва да остане част от процедурата за прием, за да се привличат добре подготвени и грамотни кандидати.

Липсват ни медсестри, психиатри и джипита

Липсват ни медсестри, психиатри и джипита

В следващите 5-10 години проблемът с недостига на кадри ще се изостри