Министерство на здравеопазването, което в момента се ръководи от служебен кабинет с министър Асен Меджидиев, игнорира и не изпрати свой представител на кръгла маса в парламента за електронното здравеопазване.

Дискусията е организирана от парламентарната група на "Продължаваме промяната", водена от депутатите Васил Пандов и д-р Антон Тонев.

Във встъпителните думи бе отбелязано, че въвеждането на електронно здравеопазване у нас се изисква от регламенти на Европейския съюз. Васил Пандов обясни, че системата цели нов начин на анализ на информацията, създаване на пациентско досие, намаляваме на административната тежест, бързина и качествен достъп на пациентите до услугата и изграждане на Национална здравна информационна система.

За липсата на представител на здравното министерство съобщи народният представител. Като "липса на заинтересованост", но знакова липса и съмнения дали не се връщаме назад в процеса за въвеждане на ел. здравеопазване и сигнал, че процесите ще изпаднат в безвремие - тълкува той отсъствието.

Над 200 000 е-направления за хоспитализация издадени за месец

Над 200 000 е-направления за хоспитализация издадени за месец

Над 350 лечебни заведения работят с е-хоспитализации

Петко Салчев, управител на НЗОК, представи, че Касата има работещи 8 системи и почти всички процеси са дигитализирани - от подаване на документи, ел. фактури. "Проблем е, че всеки ден се планира надграждане, но има забавяне от странични фактори. също, че има липса на реален администратор на данните и на рисковете, както и съпротива от много страни при въвеждане на нови механизми", посочи той.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов, представи в слайдове работата на Националната здравна информационна система (НЗИС).

25 милиона са издадените ел. рецепти от пускането й в работа - голямо количество от тях са през НЗОК, но огромно количество от тях са бели. Над 68 000 рецепти се издават всеки ден. През януари месец ще се пусне в експлоатация издаването на мобилни бели рецепти, което ще улесни личните лекари.

15.6 млн. са издадените направления от юни досега. Направени са 23.7 милиона ел. прегледа от 18 000 лекари. 840 000 са реализираните електронно хоспитализации от 1 август. "Рецептурната книжка е дигитализирана, в системата вече има 2.2 млн. лв. книжки. Хората вече няма нужда да я носят", съобщи той. Електронно се вземат и помощни средства - издадени досега са 120 млн., а магазините, откъдето се вземат, са част от системата. "Има сериозно улеснение на здравните процеси", заключи Филипов.