Закриха ревматологичния сектор на областната болница във Велико Търново, съобщи БНР. Затварянето на целия сектор се наложило заради липсата на лекари.

Това означава, че стотици пациенти ще бъдат принудени да пътуват до съседните области за преглед от специалист.

Ревматологичният сектор в Първо вътрешно отделение е закрит, защото в него е останал само един лекар. Според стандартите лекарите трябва да са най-малко двама. Това обясни директорът на Великотърновската болница д-р Стефан Филев.

Ревматологът д-р Светла Копчева коментира, че с навлизането на биологичното иновативно лечение на ревматологичните болести Здравната каса поставя определени изисквания за достъпа до тези лекарства. По думите ѝ документите на пациентите трябва да се изготвят в болница, след което пациентите да ходят с тях при специализираните университетски комисии. Същото важи и за пациентите, които са с напреднала форма на ревматологично заболяване и трябва да бъдат хоспитализирани. Закриването на сектора означава, че стотици болни от областта вече няма да могат да свършат това във Велико Търново. Ще се налага пациентите да пътуват до Плевен или София.