Родилка от Горна Оряховица почина след секцио, съобщава БНТ.

21-годишната жена е била приета в родилното отделение на болницата без родова дейност, но с просрочен термин за раждане. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. При прегледа и направените изследвания не е установена патология. Жената е посещавала редовно женска консултация.

След опити за стимулиране на родова дейност, които не дали резултат, е взето решение с изричното съгласие на родилката да се извърши секцио и е била насрочена дата за него.

На 26 август лекарите извършили класическо цезарово сечение. По време на операцията не е имало никакви усложнения за родилката и бебето, което се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели.

Един час след приключване на операцията започнало обилно кървене. От МБАЛ "Св. Иван Рилски" посочват, че незабавно са били предприети реанимационни мероприятия от екип от гинеколози и анестезиолози.

Поради усложненото състояние на родилката е взето решение тя да бъде транспортирана до МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" с реанимобил и реанимационен екип.

Жената била приета в областната болница във Велико Търново в изключително тежко състояние. Там била извършена и спешна операция за премахването на матката ѝ, след което била настанена в реанимация, където въпреки усилията на лекарите късно вечерта починала.

Засега от двете болници не дават повече подробности за причините за трагичния случай.

Бебето е в стабилно състояние и все още е настанено в родилното отделение на болницата в Горна Оряховица.