Родилното отделение в Дупница е пред затваряне, информира БНР.

По данни на прокуриста на общинската болница в Дупница Мария Иванова, която е и управител, отделението е пред закриване заради намалената родилна дейност, както и заради натрупани над 60 000 лева загуби за 2018 година.

Междувременно във втория по големина град в област Кюстендил вече е започнала подписка срещу решението за закриване.

Според данни, предоставени от Иванова, през 2018 година в отделението в Дупница са родени 156 деца. Също така имало проблеми с персонала на отделението.

"Имаше решение на Общинския съвет две от отделенията да бъдат закрити - "Ортопедия и травматолокия" и "АГ-отделение". Говоря за изцяло закрити. Една година съм се борила с това нещо. С ортопедията успяхме, но се срещнаха трудности с АГ-отделението. От две операционни акушерки едната се пенсионира - има здравословни проблеми, подаде молба, напусна. Другата заяви, че не иска да работи. Нямаме операционни акушерки", обясни Иванова.

Закриха отделението по хемодиализа в дупнишката болница "Св. Иван Рилски"

Закриха отделението по хемодиализа в дупнишката болница "Св. Иван Рилски"

Апаратурата остава, не е ясно кой може да работи с нея

В петицията на дупничани, която е организирана в социалните мрежи, пише: "Обявяваме се против скандалното решение да се спре дейността на родилно отделение в общинската болница на Дупница и по този начин да се закрие едно от най-старите АГ отделения в региона. Интересите на населението са над личните интереси на частни болници и центрове."

С петицията се иска и оставката на Иванова.