Закриха отделението по хемодиализа в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница по финансово- икономически причини, съобщи Дарик. Един лекар е напуснал, двама са преназначени в други отделения, медицинските сестри и технолозите остават на работа в болницата, каза временно изпълняващия длъжността управител на общинската болница Росен Тимчев.

Апаратурата ще остане там, за да е на разположение при спешни случаи, но не е ясно кой ще работи с нея. До края на седмицата се очаква сключването на договор със Здравната каса, като болницата запазва нивото на компетентност и досегашния обем работа.

Медицински сестри и санитар от закритото отделение по хемодиализа са търсили помощ от кмета на Дупница Методи Чимев отделението да бъде запазено, написа Струма.бг малко по-рано. Аргументите им били, че в отделението лекарска помощ получават тежко болни пациенти с бъбречна недостатъчност, а и със закриването му персоналът остава без работа.

Кметът не е успял да вземе отношение, тъй като в програмата на новия управител Росен Тимчев е включена ликвидацията на отделението. Решението било гласувано и от Общинския съвет, който приел  10-процентно съкращение на персонала на болницата. Шестимата санитари, техници и сестри в отделението в момента са с едномесечен срок за уволнение.

Двама от лекарите хвърлиха оставка, въпреки че Росен Тимчев им обеща да ги преназначи в други отделения на същата заплата.

В отделението пък се завихри голям скандал, след като двама дарители разбрали, че хемодиализа се затваря, отишли в отделението и започнали да демонтират сами климатиците, които са дарили. Някой от персонала уведомил управителя Росен Тимчев, че дарителите демонтират климатиците, той пристигнал на място и се заканил, че ще извика полиция.

Росен Тимчев е изслушан от здравната и икономическата комисия към Общинския съвет в Дупница. Той е дал отчет пред тях какво е свършил за близо двумесечното си управление на болницата. Разплатени са 137 000 лева просрочени задължения на болницата към доставчици на лекарства и са погасени част от задълженията към ЧЕЗ. Парите са от Министерството на здравеопазването, заработени от болницата през миналата година, и от средства от РЗОК, заработени над лимита на болницата.