Асоциацията на родители на деца с епилепсия внася иск в Софийски градски съд срещу Министерството на здравеопазването за дискриминация по възраст на пациентите с тежки епилепсии.

Повод за това е, че за хора над 18-годишна възраст Здравната каса не поема лекарствата за тежка форма на епилепсия, които могат да бъдат закупени само от чужбина. Искът предстои да бъде внесен в СГС тези дни, уточни за News.bg председателят на АРДЕ Веска Събева.

Асоциацията е подготвила и писмо до Здравната комисия на Народното събрание, в което ще внесе предложения за поправки в чл. 266 на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, засягащ възможностите за лечение с медикаменти, които отсъстват от българския позитивен реимбурсен списък, но имат разрешение за употреба в европейското икономическо пространство. И отново - настояват Здравната каса да ги заплаща и за хора над 18-годишна възраст.

Оказва се също, че на българския аптечен пазар липсват 12 лекарства за епилепсия, включително и за първа помощ. Поради тази причина пациентите си ги купуват от чужбина. Проблем е обаче, че българските рецепти не важат в съответните страни и хората са принудени да ползват местната здравна система, за да може честен лекар да издаде рецепта.

По този повод от АРДЕ са написали писмо до европейския комисар по здравеопазване г-жа Кириакиду, в което предлагат да се създаде типова бланка на рецепта, която да важи във всички страни на Европейския съюз.

65 000 страдащи от епилепсия у нас: лечение и ваксини

65 000 страдащи от епилепсия у нас: лечение и ваксини

Медицинските изделия за епилепсия да бъдат включени във финансирания от НЗОК списък, иска асоциация

Световния ден за борба с епилепсията, който се отбелязва в цял свят всеки втори понеделник на февруари, бе отбелязан и в България на 12 февруари. Символично в лилаво бяха осветени знакови публични сгради в различни градове на България - НДК в София, Пантеонът на възрожденците в Русе, мостът в Бургас, домовете на културата в Пловдив и Кърджали, Камерната опера в Благоевград.

Снимка 653214

Източник: БГНЕС