Личните лекари и родителите са отговорни за навременната имунизация на децата срещу морбили. Това се казва в становище на Министерството на здравеопазването, изпратено до медиите.

Повод за съобщението е увеличеният брой през последните месеци на 2017 г. на заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния.

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

В ЕС няма полиомелиолит, намалени са чувствително и други заболявания

Рискът от пренос на морбили в България от чужбина е реален. Само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението в страната. Ваксинирането според Националния имунизационен календар (по години - б.р.), е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.

От Здравното министерство призовават родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си. При наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Болестта започва най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Заразата се предава от човек на човек по въздушен път. Тя става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

35 жертви на морбили в Европа, алармира СЗО

35 жертви на морбили в Европа, алармира СЗО

Основни огнища на заболяването са Италия и Румъния

Припомняме, че през 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент.

Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. - 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС).

Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели). Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г.
Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% . Данните са на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията.

В началото на 2017 г. в нашата страна имаше епидемични взривове в Пловдив, Пазарджик и Монтана. 165 бяха установените болни, предимно сред ромски деца. Голямата част от тях бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани.

Според здравните експерти, ако повечето деца бяха без имунизация, броят на болните щеше да е много по-голям, а вероятно щеше да има и смъртни случаи.

Заради последователния имунизационен обхват в страната към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък, отчитат от Здравното министерство.