Разпространението на COVID-19 - заради скритата заболеваемост

Имаме непрекъснато надбягване с вируса. Това заяви пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.

Тя обясни, че има скрита заболеваемост - хората не се диагностицират или се диагностицират сами. Това по нейни думи изключително разпространява болестта.

Според нея едва ли ще има момент, в който обществото ще бъде готово за ново втвърдяване на ограничителните мерки.

Над 11 000 починали от началото на пандемията у нас

Над 11 000 починали от началото на пандемията у нас

3121 заразени само за ден

"Общественият огън е много голям. Той е такъв в цяла Европа и в света. На хората наистина им омръзна, нямат търпение, имаме много големи икономически проблеми", посочи Стоилова.

Тя заяви, че на 14-дневна база се отчита увеличаване на заболеваемостта, която варира в широки граници. По нейни прогнози в началото на другата седмица този индекс ще бъде повишен.

Друг обезпокоителен фактор според епидемиолога е промяната във възрастовата структура. Нараства заболевамостта под 19 години, дори при малки деца. Това се дължи на британския вариант, който по думи на Стоилова вече има дял над 80% в страната.

Маджаров: Справяме се с пандемията, системата е натоварена, но адаптирана

Маджаров: Справяме се с пандемията, системата е натоварена, но адаптирана

По думите му вече е станало ясно, че това не е заболяване само на възрастните