Всеки лекар, работещ в спешно приемно отделение, ще получава по 1500 лева върху заплатата си, а медицинската сестра по 900 лева отгоре.

Това обеща здравният министър Петър Москов, който с премиера Борисов откри новото модерно спешно приемно отделение към УМБАЛ „Света Анна” в столицата.

Здравният министър Петър Москов изтъкна, че са осигурени повече средства за спешната помощ. С отпуснатите 20 млн. лева всъщност се финансирало увеличение на заплатите в спешната помощ, както и възможността да има такива спешни отделения като новооткритото.

Москов се зарече, че в следващите две години всяко спешно отделение в България ще изглежда по този начин.

Новото отделение разполага с площадка и хеликоптер, като превозът с хеликоптера ще се заплаща с държавни пари.

"Това е инвестиция за 1 млн., която е напълно достатъчна за покриване на всички стандарти”, заяви пред журналисти директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

По думите му, хеликоптерите са стандартен транспорт и осигуряват адекватна помощ за пациентите.

Здравният министър изтъкна още, че ако съдебният иск срещу стандарта по спешната медицина успее, той ще се преработи и ще влезе в сила, тъй като е в полза на пациентите.

По думите му за извънболничната помощ са осигурени 15 % повече средства през настоящата година и не би следвало да има повод за протести.