Начинаещ лекар в Центъра за Спешна медицинска помощ започва със заплата от 1260 лв. След една година работа възнаграждението му се увеличава на 1370 лв.

С тези цифри директорът на Спешната помощ в София Георги Гелев отхвърли обвиненията за несправедливото увеличение на заплатите в Центъра.

По данни на ръководителя лекар с една специалност получава 1470 лв., а лекар с две специалности – 1500 лева. Завеждащият получава 1680 лева основна заплата.

 Д-р Гелев заяви, че до 2014 година, преди започването на работа на този екип на министерството, заплатите са били 600-700 лева.

Припомняме, вчера Нова телевизия съобщи, позовавайки се на документ от Центъра, че при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, а за административните длъжности ще е 16,2%. С най-много се вдигала заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" – 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра.

Коментарът на Гелев за високото увеличение на заплащането на администрацията е, че в този център работят 900 човека, а цитираните 4-5 административни длъжности се заемат хора с висше образование.

Той напълно отхвърли обвиненията, че е обиждал подчинените си, както и че е наказвал хора за монотонно говорене.