Лечението на хепатит C от следващата година ще става с нови медикаменти. Те лекуват инфекцията до 98 % от случаите. От Националното сдружение за борба с хепатита обясняват, цитирани от БНР, че медикаментите ще се приемат под формата на таблетки. Те вече са включени в позитивния лекарствен списък.

Предимства на новите медикаменти са високият процент на излекуване и това, че предизвикват много малко странични реакции.

Терапията може да се прилага и на пациенти, претърпели чернодробна трансплантация. Тя е подходяща и за коинфектирани от хепатит С и ХИВ. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването.

Хепатит C е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Вирусът мутира и се репликира бързо. Именно това прави лечението на заболяването сложно. Инфектираните с хепатит C са около 9 млн. души.

У нас се смята, че около 110 000 души са носители на вируса. По-голямата част от тях обаче не знаят за състоянието си. Причината е, че заболяването протича безсимптомно.