С богата фолклорна програма българите от Босилеград отбелязаха Деня на благодарността във Военно-медицинска академия (ВМА). Традиционно на тази дата се провежда кръводарителска акция, в която тази година участваха 15 българи от Босилеград.

Медицинският персонал и шефът на ВМА ген.-майор Николай Петров посрещнаха босилеградчани в централното фоайе на болницата. Деца от 4 танцови школи на града, съхраняващи българските традиции, представиха богата фолклорна програма.

В словото си ген.-майор Николай Петров отбеляза, че от днес болницата може да се поздрави с намален на повече от половината дълг - от 33 млн. лв. от 30-ти септември на 15 млн. лева.

Традицията датира от 2009 г. и е подкрепена от премиера в оставка Бойко Борисов. Денят на благодарността се отбелязва заради предоставянето безплатно лечение на българите от Босилеград във ВМА.

"Традицията продължава, защото това е хуманно, добро, създава единение и сила", отбеляза шефът на ВМА.

За тази година българите от Западните покрайнини в района на Босилеград са преминали около 400 прегледа в Поликлиниката на ВМА. Стационарно са лекувани 88 пациенти, от които 78 са оперирани успешно.

Българите са реализирали няколко кръводарителски акции в доста големи обеми. Общата бройка на кръводарителите е над 100.

"Нашите успехи са видими, нашите резултати са реални", подчерта Петров. Той посочи, че това е болницата с най-високо качество на лечебния процес и с най-добро отношение на пациентите. "Гордейте се, колеги, както аз се гордея, че сме от ВМА. Всички ние сме ВМА", категоричен е Николай Петров.

От своя страна кметът на Босилеград Владимир Захариев благодари с думите: "И вие не сте забравени от нас".

Със 100 килограма месо, богата трапеза, домашни баници, сладки българите от Босилеград се отблагодариха на българските лекари. Всичката храна, която са донесли, е домашно приготвена. За лекарите има и цяло печено прасенце.