Вероятността да се разболеем от грип е два пъти по-малка при използването на ваксина.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. 

Има достатъчно грипни ваксини, уверяват от министерството

Има достатъчно грипни ваксини, уверяват от министерството

Имунизационният обхват с грипни ваксини обаче в страната е твърде нисък

Хубаво е човек да си купи двете противогрипни лекарства, които са скъпи, но ако се употребят в първите 24 часа на другия ден ще сме здрави и няма да поразболеем семейството си по думите му. 

Проф. Кантарджиев уточни, че в следващите години възрастни хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно, при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира.

У нас 2,4% от хората се ваксинират. В САЩ 80% от сестрите и 60% от лекарите са имунизирани. В България много малък процент от лекарите са имунизирани, не сме за пример, посочи той. 

Германия със задължителна ваксинация против морбили

Германия със задължителна ваксинация против морбили

При нарушения глобата може да достигне до 2500 евро

Проф. Кантарджиев силно се надява това лято, благодарение на мерките, епидемията от морбили да изчезне.

"Последната седмица има три болни деца под една година. Майки, пазете си децата! Не ги водете насам - натам", призова той.

Учебната година ще е изпитание според него и ще се види дали сме се преборили със заболяването. Изпитание за страната ни ще е и западнонилската треска.

"Имаме доказани 5 случая на заболяването у нас, но топлото време продължава, както и ухапването от комари", обясни професорът.

Той заяви, че очаква заболяване от антракс по животните. "Ако животно се разболее - викайте ветеринар, а не го колете и правете на сурови наденици", каза още той.