Математикът Николай Витанов започва да отброява 14 дни от утре, тъй като за днес базовото репродуктивно число за предаване на коронавирусната зараза е 1.27. Това означава, че утре ще надхвърли 1.3, което е червена лампа за наблюдаващите епидемията у нас.

Витанов припомня прогнозата си, че проблемите ще започнат на Ивановден, а този празник наближава. От 7 януари отброяването на 14 дни сочи датата 21 януари, когато Омикрон ще има пълна доминация в България.

6252 новозаразени и 157 починали от усложнения на коронавирус за денонощие

6252 новозаразени и 157 починали от усложнения на коронавирус за денонощие

Направени са 42 828 диагностични теста

Днес вече областите с дифузно разпространение на вируса са 26, като области в зелено вече няма, а областите на ниво 4 растат. София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно и да обхване и Северозападна България.

Областите без дифузно разпространение на вируса са само Кърджали и Разград, но и това няма да е задълго.

По отношение на смъртността Витанов очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден, като заради особеностите на отчитането на случаите в почивни дни не отдава значение на днешния брой починали от 157.

Математикът не очаква и да се налага пълен локдаун, но с уточнението - зависи как здравната система ще понесе натоварването. Макар и да не очаква натоварване на интензивните отделения като в предишните вълни, може да има голям брой случаи за неинтензивно лечение. "Ако се допусне личните лекари и персонала в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за такива ограничителни мерки. Засега, такава опасност няма, не очаквам да възникне и в следващите две седмици. Тъй, че прогнозата е: до 20-ти януари не се очаква налагането на локдаун.", пише Витанов в ежедневното си включване.

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Предстои актуализация на заповедта за влизане в страната

"Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада."