На българския пазар няма данни за заразени с фипронил яйца. От БАБХ имат информация само за една партида яйчен прах от 500 кг., заразена с фрипронил, обясни пред БТВ д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ - София-град.

"Яйцата са със срок на годност 28 дни, ние вече сме на 40-ия ден от кризата. Така че шансът да попаднат яйца на българския пазар е минимизиран", смята Николов. Той обясни, че опасният яйчен прах бил използван за 25 тона сладолед и 9 тона майонеза. Цялото количество от тези продукти е са изтеглени и рискът е минимален, казва още Николов.

По думите на директора на БАБХ София- град до края на седмицата ще се изясни какви количества са отишли на пазара, според него те не са големи.

В България няма опасни яйца

В България няма опасни яйца

Забранено е използването на препарати с фипронил

От края на миналата седмица текат проверки в три направления- всички складове, които получават стоки от целия ЕС, съдържащи яйца и яйчен прах, производителите на продукти, които влагат такива продукти, и всички производители на яйца и всички птицеферми за наличие и евентуална употреба на фипронил.

Заразеният яйчен прах е дистрибутиран само в 2 производствени предприятия в България - за сладолед и майонеза, а в готовия продукт се влагат малки количества от опасния яйчен прах, освен това сладоледът и майонезата не са основни хранителни продукти, изтъква Николов.

Експертът посочи, че заразеният прах е в много малки количества в готовия продукт, а за да има лош ефект върху здравето, човек трябва да приеме много голямо количество. " За да се получи неблагоприятен ефект, трябва да изядете огромни количества всеки ден в продължение на дълго време. Не познавам човек, който да яде огромни количества майонеза или сладолед всеки ден", посочи Николов.

Яйца с фипронил вече има в 15 държави от ЕС и Хонг Конг

Яйца с фипронил вече има в 15 държави от ЕС и Хонг Конг

Европейската комисия ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември

Припомняме, че петнадесет страни от ЕС, както и Хонконг и Швейцария, са получили яйца, замърсени с инсектицида фипронил. Европейската комисия ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември.

Бе установено, че яйцата, идващи предимно от Холандия, съдържат вредни пестициди, забранени от ЕС за употреба в хранителната промишленост.