Спирането на детските помощи при липса на имунизации работи 1-2 години, но ефектът вече се изчерпа. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Според него това се дължи на две причини.

"Първо, такава бележка по закон се изисква веднъж годишно и след това в целия период на тази година, ако детето е във възраст 1-2 години, когато са масово имунизациите, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца. Второто е, че както винаги, в България намираме начин да заобиколим закона - тоест, издаваме фалшиви бележки", обясни той.

Според д-р Кунчев, когато лекарят има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи за това. В такъв случай медикът няма как да бъде санкциониран.

Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш много лоша услуга на обществото - ние приемаме за предпазени деца, които реално не са, посочи той.

Три нови случая на морбили - болните не са имунизирани

Три нови случая на морбили - болните не са имунизирани

Министерството на здравеопазването издирва всички от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация

Главният държавен инспектор съобщи, че в София и Благоевград се прави проучване на деца, заболели от морбили, които би трябвало да имат имунизации, но изследванията доказвали обратното. Това означавало, че тези деца в действителност не са имунизирани.

Д-р Кунчев обясни, че това няма как да се разбере, ако детето не се разболее. Той посочи, че най-често нарушенията се случват в ромските общности. Причината е, че те оказват натиск върху личните лекари. Д-р Кунчев не изключва и възможността за подкупи.

Където намерим системно нарушение, касата ще си вземе парите обратно и после ще развали договора, категоричен бе инспекторът.

Той заяви, че когато лекар и родители са участвали в подобна корупционна практика, много трудно се установява какъв точно е случаят.

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Министър Ананиев: Ваксинирайте децата си!

Някои заболявания са с дългосрочни последици…