В бургаска болница спасиха живота на млад мъж с почти откъсната ръка. 24-годишният мъж е приет по спешност в УМБАЛ „Дева Мария” малко след полунощ. Генчо Генчев от Айтос бил с голяма порезна рана от вътрешната страна на дясната подмишница.

Той пострадал при битова злополука, при която стъкло прерязало ръката му. В резултат загубил огромно количество кръв, съобщават от болницата.

Ортопедът д-р Евелин Бурмов обяснява, че са действали светкавично. „Наложи се да му „хвана“ кръвоносните съдове още в кабинета, пред Спешно отделение, преди да го качим в операционна зала“, споделя медикът.

Спешната интервенция спряла кървенето, което спасило живота на младия мъж.

Стъклото било срязало изцяло ръката му до кост. Били срязани артерии, вени, нерви и мускули. Прерязани били двата основни кръвоносни съда, които „хранят” ръката и тя буквално висяла, обяснява още д-р Бурмов.

Той и д-р Тодор Драганов от Отделението по съдова хирургия и ангиология извършили сложна близо тричасова операция и спасили почти откъснатата ръка на Генчев.

Д-р Тодор Драганов обяснява, че основните артерии от лакътя надолу са само две. Те кръвоснабдяват ръката и са много тънки – 1-2 мм. По думите му е истински късмет, че са успели да зашият едната артерия и да възстановят кръвопотока.

След това лекарите успели да напаснат наново всички срязани мускули, сухожилия и нерви. По този начин младият мъж ще може да движи пръстите на ръката си.

От болницата уточняват, че такива операции у нас се извършват изключително рядко. По подобен начин преди дни медици от Пловдив спасили почти ампутирана ръка на пострадал при катастрофа.