Министерството на здравеопазването ще създаде специализирано звено за родилки с коронавирус в страната. Това съобщи в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че в морския град има три родилки с COVID-19, като състоянието на едната е тежко. Тя се е лекувала 10 дни вкъщи, преди да постъпи в болница. Жената се консултира с главния кооридинанор на Експертия съвет по реанимация и анестезеология. Бебетата й са добре.

По негови думи сред заразените има все повече млади пациенти.

Ангелов увери, че ще бъде направено всичко, от което има нужда Бургас - ще бъдат пренасочени допълнителни ваксини, а също ще се изпрати и "Ремдесивир". Днес е била поръчана извънредна доставка на препарата.

Бургас въвежда вечерен час за непълнолетните
Обновена

Бургас въвежда вечерен час за непълнолетните

Носенето на маски навън става задължително

По негови думи засега няма притеснения за нуждите на областта. Министърът посочи, че разполагат с пълно съдействие от директорите на болниците, има готовност да се изпратят медици и от други лечебни заведения.

Броят на леглата за пациенти с COVID-19 в областта се увеличават с около 100 в сравнение с предишната вълна на вируса.

Бургас ще се справи и ще издържи на тази вълна на коронавирус, увери той.

43-годишна бременна с коронавирус е починала в Благоевград

43-годишна бременна с коронавирус е починала в Благоевград

Тя е била приета преди 3 дни в тежко състояние в болницата и настанена веднага в реанимацията

Министърът съобщи, че леглата за неусложнени пациенти в национален план са общо 12 097, като заетите са 74%. Броят на интензивните е 1063, от тях 63% са заети.

Там където има натиск на пациенти, ще бъдат осигурени още дихателни апарати, няма да бъде върнат пациент, категоричен бе той и увери, че системата ще издържи.

Съгласно данните лекарите, които са ваксинирани в първа фаза, засега етап издържат и към момента има много по-малко заразени сред медицинския персонал.

Здравният министър предупреди, че ваксинираните също могат да пренасят вируса. Такъв бил случаят в дома за възрастни хора в Опанец, където от 40 ползватели 31 са заразени с коронавирус. От тях 14 са ваксинирани с втора игла на "Пфайзер". Всички тези обаче били в много добро състояние и имали леки симптоми.

Доказаха се твърденията, че ваксинираният човек може да е носител или да има леки симптоми, но няма да стигне до болница и да загине от този вирус, подчерта Ангелов.

Той благодари на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката.

14 от заразените с COVID-19 от дома в Опанец са били ваксинирани

14 от заразените с COVID-19 от дома в Опанец са били ваксинирани

Втората доза е поставена на 26 февруари